Крали, крадуть і красти будуть: як чиновники наживаються на війні?

Ivan Новости 16 августа 2022 Читать: 7 мин Просмотры: 779

Вже минуло понад 5 місяців відколи росія зухвало атакувала Україну. Росіяни нищать наші міста та людей. Але українці не здаються і продовжують підтримувати армію. Проте поки народ допомагає – деякі чиновники наживаються на війні.

чиновники гумдопомога розкрадання гуманітарка україна
Чиновники розкрадають гуманітарну допомогу.

Як чиновники розкрадають допомогу?

Неодноразово чиновників ловили на тому, що вони намагаються нажитися на війні: крадуть їжу та одяг, які були спрямовані в Україну як гумдопомога; крадуть автомобілі, що на них збирали гроші українці аби відправити військовим на фронт; крадуть бронежилети, що мали бути безкоштовно надані військовим на передовій. А що далі з цим робили? Перепродували. І на цьому попадалися.

З яких регіонів чиновники були затримані за розкрадання?

Розкрадання відбуваються у різних частинах України. Так, наприклад, у травні розгорівся скандал довкола бронежилетів, які продавалися в «Епіцентрі» по 12 500 грн за одиницю. Як ж вони там опинилися? Чиновники з Черкаської ОВА звернулися до волонтерської організації «Львівський оборонний кластер» з проханням надати плитоноски, під які чиновники начебто мали вже металеві плити. І після укомплектування вже зібрані бронежилети мали відправити на фронт. Але виявилося, що плитоноски чиновники відправили на зберігання у приватну компанію «Венето», яка займається виготовленням меблів та матраців і належить родині екс нардепа Михайла Бродського. З початком повномасштабної війни «Венето» почали займатися ще й виготовленням бронежилетів. І вийшло так, що компанія вставила металеві пластини у плитоноски волонтерської організації «Львівський оборонний кластер» і продала їх «Епіцентру». У «Венето» кажуть, що сталася прикра помилка, чиновники Черкаської ОВА кажуть, що бронежилети після укомплектування  відправили на фронт і стосунку до продажів у «Епіцентрі» вони не мають, «Епіцентр» планував подати у суд на «Венето», а «Львівський оборонний кластер» надалі планують власними укомплектовувати і відправляти бронежилети на фронт без посередників. Але чи дійсно чиновники бронежилети на фронт передали чи ні – це вже загадка. Але в СБУ тоді сказали, що чиновники таки причетні до розкрадання.

Також на початку квітня упіймали в.о. мера міста Пустомити, що на Львівщині. Чиновник намагався продати за 100 тисяч гривень автобус, який Україні передала Фінляндія.

Або ще один приклад. На початку червня на махінаціях з гумдопомогою упіймали заступника голови Чернівецької ОВА. Він заробляв на тому, що сприяв використанню у комерційних цілях переданих Україні карет швидкої допомоги. А допоміг чиновнику провернути цю аферу керівник лікарні, який оформив автомобілі на підвласну йому благодійну організацію.

І схожих ситуацій не перерахувати. Крадуть у колишні чиновники, і теперішні. Вони не бояться ні суспільного осуду, ні покарання, ні докорів сумління за те, що вони крадуть навіть у такі складні часи.

Що робить влада аби чиновники не крали?

Влада ще на початку війни зауважила зловживання на гумдопомозі з боку чиновників та громадян. Щоб запобігти розкраданню гумдопомоги на початку квітня у Верховній Раді були прийняті правки до Кримінального та Кримінально процесуального кодексів України. Ці правки стосувалися відповідальності за використання під час воєнного стану гуманітарної допомоги для збагачення.

Тепер покаранням за нецільове використання гуманітарної допомоги є позбавлення волі від 3 до 7 років з конфіскацією майна або без конфіскації. А якщо злочин було вчинено повторно або злочинцем є службова особа, яка використовувала своє службове становище – покаранням може бути позбавлення волі терміном від 7 до 10 років з конфіскацією майна. Але, очевидно, наші чиновники таких штрафних санкцій не бояться і для них набагато важливішим є обікрасти армію та постраждалих від війни і збагатитися.

В бананових республіках «Л/ДНР» чиновники теж крадуть

Від війни страждають українці і по інший бік лінії розмежування. Люди в так званих «Л/ДНР» теж потребують допомоги і їм таку хотіла російська пропутінська політична партія «єдіная расія». Рашисти провели велику рекламну кампанію своєї допомоги: писали в соцмережах, випускали рекламні ролики на місцевому телебаченні, навіть журналістів відправили у місця видачі гумдопомоги. Але коли журналісти приїхали у пункти, де мали видавати гумдопомогу — вони виявили, що вся гумдопомога з росії «розчинилася». А як так? Та просто ватажок бойовиків так званої ДНР вкрав гуманітарну допомогу для продажу у мережі продуктових магазинів, яка йому і належить. Ось так українці на тимчасово окупованих територіях залишилися без допомоги.

У всі часи на війні хтось та й намагався нажитися. Але в часи коли люди та армія потребують підтримки – українцям треба об’єднуватися і не припиняти допомагати. Саме з такою метою під час війни було створено благодійний фонд «Woman`s Aid International», що допомагає тим, хто опинився у скрутному становищі через війну в Україні:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

logo-popup

Заполните, пожалуйста, поле

Заполните, пожалуйста, поле

Заполните, пожалуйста, поле