Інфляція в Україні 2023: Яна Матвійчук про шляхи збереження грошей в умовах війни

Ivan Советы 17 марта 2023 Читать: 6 мин Просмотры: 777

Матвійчук Яна, волонтерка, засновниця креативної агенції ARENA CS, членкиня Борду Young Business Club про те як інфляція в Україні 2023 може нашкодити бізнесу та людям і як уникнути її впливу. 

Інфляція – головний ворог економіки, бізнесу та добробуту громадян. Купівельна спроможність падає, гроші знецінюються. Саме тому, аби не втратити цінність заробленого – гроші треба інвестувати. Якою буде інфляція в Україні у 2023 році та як зберегти цінність коштів – читайте далі.

Інфляція в Україні 2023

Нацбанк спрогнозував, що інфляція у 2023 році складе 18,7%. У порівнянні з 2022 роком, коли інфляція склала 26,6%, показник почав падати. Проте таке падіння рівня інфляції не значно покращить економічну ситуацію. Українці продовжать втрачати гроші. Аби інфляція в Україні 2023 менше впливала на статки українців – гроші треба інвестувати.

яна матвійчук інфляція в україні знецінення грошей
Яна Матвійчук про інфляцію в Україні.

Інфляція – час для інвестицій?

Очевидно, що війна – це не кращий час для інвестицій. Проте цінність заробленого вами раніше падає з кожним днем. Якщо ж ви таки залишаєтеся в Україні і маєте певні заощадження – не варто тримати їх законсервованими у банці десь у погребі. Аби гроші не втрачали свою цінність – вони мають працювати.

Куди інвестувати, щоб інфляція не впливала?

Існує декілька варіантів інвестицій:

1) Власний бізнес

Бізнес під час війни – надзвичайно ризикована справа з точки зору того, що платіжна спроможність громадян впала, а вірогідність того, що ваш бізнес буде знищений через російську агресію – залишається. Чому ж попри вищесказане власна справа – це вдала інвестиція?

По-перше, бізнес – це можливість заробити, наздогнати рівень інфляції та не втратити цінність коштів.

По-друге, робота бізнесу під час війни – це робочі місця, податки у державну казну та підвищення обігу коштів у економіці. Кожен бізнес, що працює під час війни – це кулі, які полетять у бік окупантів.

Якщо ж ви не впевнені, що зможете вести бізнес в умовах війни – для вас також є інші варіанти для інвестицій.

2) Військові/державні облігації

Облігації – це цінні папери, які випускає держава в умовах дефіциту бюджету.

Переваги:

+ безризиковість – держава гарантує повернення всієї суми вкладу;

+ дохід від облігацій не оподатковується;

+ облігації – це вклад у перемогу, який йде на армію та соціальну сферу.

Недоліки:

— у певних банках існує мінімальний поріг кількості облігацій при покупці;

— відсоткові надходження від облігацій зазвичай не покривають інфляцію;

— при покупці цінних паперів треба мати офіційно підтверджені доходи.

Під які відсотки можна купити облігації?

Для придбання доступні гривневі та валютні облігації. Залежно від терміну облігації коливається і дохід.

Гривневі облігації дають більші доходи. Наприклад, облігації на 2 місяці дадуть дохід у розмірі від 11 до 16%, на рік і 3 місяці – 19 %. Валютні ж облігації мають дохідність у межах від 2,5% до 4,5%.

Детальніше з відсотковими ставками облігацій можна ознайомитися тут .

3) Депозит

Депозит є одним з найпростіших варіантів зберігання коштів. Проте середня ставка гривневих депозитів в Україні коливається від 10,1% до 10,4% річних. Окрім того, дохід від депозиту ще підлягає оподаткуванню, а тому «чистими» ви зможете отримати лише близько 8% прибутку від вкладеної суми. Тому депозит ніяк не зможе покрити рівень інфляції.

Якщо ж говорити про валютні депозити, то вони дають дохідність близько 1% від вкладеної суми.

Війна та викликана нею інфляція «зжирає» наші гроші. Проте існують різні варіанти інвестицій і ними треба користуватися, щоб не втрачати цінність заробленого. Я чітко переконана, що гроші мають працювати і бути інвестовані, оскільки збереження швидко знецінюються.

Мій вибір – диверсифікація коштів: вкладаю у власний бізнес, інвестую у бізнеси інших в Україні та закордоном, купую облігації в Україні та закордоном, купую цінні папери та нерухомість. Не вкладаю в крипту… Але знаю тих, хто зробив на цьому мільйони. Пам’ятайте – Україні потрібно більше коштів в економіці. Війну виграє потужна армія та зброя, а для затяжної війни необхідна і потужна економіка.

Інвестуймо, розвиваймо економіку та наближаймо перемогу разом!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

logo-popup

Заполните, пожалуйста, поле

Заполните, пожалуйста, поле

Заполните, пожалуйста, поле